https://www.high-endrolex.com/8https://www.high-endrolex.com/8 Kytarový festival Mikulov - Guitar festival Mikulov
Mikulov
7. - 13. 7. 2024

Přihlášky pro 36. ročník spuštěny!

Přihláška

8. červenec 2024, 15:15: Nigel North

8. červenec 2024, 17:00: Matei Rusu – D'Addario prezentace

9. červenec 2024, 15:15: Marco De Biasi – „Synesthesia“ 

10. červenec 2024, 15:15: Přehrávka vystavovaných kytar

10. červenec 2024, 16:30Josué Gutiérrez – Důležitost klasicismu pro kytarovou didaktiku

11. červenec 2024, 14:30: Enrica Savigni 

12. červenec 2024, 14:30: Daniel Stelter & Michael „Kosho“ Koschorreck – "Mezi jazzem a popem - Groove a improvizace v duu"

 

 

Denně: Cvičení pro kytaristy, fyzioterapie, čínská medicínaLucie Křenková

 

Denně: Kytarový orchestr - Josué Gutiérrez

Mikulovská filharmonie je přes desetiletí festivalovou tradicí. Kytarový orchestr složený z festivalových účastníků vystoupí na záverečném odpoledním koncertě.

 

Denně: Alexandrova technika - Michael Parkinson

Frederick Mathias Alexander (1869-1955) se narodil v Tasmánii. Profesí herec a recitátor Shakespearovy poesie byl však postižen chronickým zánětem hlasivek a hrtanu a to tak, že byl nucen kariéru přerušit. Protože lékařská pomoc nebyla účinná, snažil se nalézt řešení pozorováním sebe sama při slovním projevu v zrcadle. Na vědeckých základech vytvořil během let metodu, která je dnes ve světe rozšířená a užívaná pod pojmem Alexandrova technika. Ve Velké Británii a v řadě dalších západoevropských zemích je dokonce povinnou součástí výuky herců a hudebníků, s úspěchem ji využívá také řada sportovců. Základním způsobem práce v této metodě jsou individuální lekce. Učitel pomocí doteků rukou, vysvětlování a instrukcí napomáhá vnímat, co děláme a pomocí myšlení a představ „nastartovat“ proces pozvolných změn. Jde zde tedy o proces uvědomování, nepoužívají se masáže či manipulace. Zpočátku se pracuje zejména s nejzákladnějšími a nejčastějšími pohyby a postoji - chůzí, vstáváním ze židle a sedáním, ležením, stáním a sezením a dále se pokračuje podle specifických potřeb klienta. Každý učitel si také v rámci „techniky“ vytváří vlastní styl práce a komunikace s klientem. Vzhledem k tomu, že psychický stav člověka do jisté míry ovlivňuje jeho tělesný výraz či držení těla, může mít Alexandrova technika blahodárný vliv i na psychiku.

 
KYTAROVÝ FESTIVAL MIKULOV / GUITAR FESTIVAL MIKULOV, Z. S. JE AKREDITOVÁN K PROVÁDĚNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU „KYTAROVÝ FESTIVAL MIKULOV – METODICKÉ A INTERPRETAČNÍ KURZY“ A K VYDÁVÁNÍ OSVĚDČENÍ O JEHO ABSOLVOVÁNÍ. PROGRAM JE AKREDITOVÁN JAKO STUDIUM K PROHLUBOVÁNÍ ODBORNÉ KVALIFIKACE V SOULADU S § 10 VYHLÁŠKY Č. 317/2005 SB. O DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ, V PLATNÉM ZNĚNÍ.       MSMT-6329/2022-2-286
 
KURZ JE AKREDITOVÁN NA CELKEM 37 HODIN (á 45 MINUT)

 

Mistrovské třídy probíhají formou individuální výuky a jsou určeny přihlášeným účastníkům všech úrovní pokročilosti kytarové hry. Výuka bude probíhat u níže uvedených lektorů, Vaše preference, prosím, uveďte v přihlášce.

 

  • ANIELLO DESIDERIO - 8. - 9. 7.
  • MARCO DE BIASI - 8. - 13. 7.
  • ZORAN DUKIĆ - 8. - 9. 7.
  • JOSUÉ GUTIÉRREZ - 8. - 13. 7.
  • NIGEL NORTH - 8. - 13. 7.
  • THOMAS OFFERMANN - 8. - 13. 7.
  • JUDICAËL PERROY - 8. - 13. 7.
  • MARCO PIPERNO - 8. - 13. 7.
  • PETR SAIDL  - 8. - 13. 7.
  • ENRICA SAVIGNI - 8. - 13. 7.
  • PAVEL STEIDL - 8. - 13. 7.
  • MARTIN SCHWARZ  - 8. - 13. 7.
  • JENS WAGNER  - 8. - 13. 7.

Umělci Seznam

Galerie

2024

2022

2019

Videa z festivalu

Kytarový festival Mikulov patří již více než tři desetiletí k nejvýznamnějším akcím svého druhu nejen v České republice, ale i v celém středoevropském prostoru. Jeho 36. ročník bude probíhat tak jako v minulých letech formou přednášek, seminářů, výstav a výuky v mistrovských třídách. Nedílnou součástí festivalu bude řada odpoledních a večerních koncertů pro veřejnost.

Hlavním cílem festivalu je představit domácímu i zahraničnímu publiku špičkové osobnosti světa klasické kytary a zprostředkovat naší odborné i laické veřejnosti nejnovější informace z oblasti tvorby a interpretace kytarové hudby. Významným důvodem pro pořádání festivalu je snaha o prohloubení vzdělání českých účastníků a o rozšíření jejich uměleckého rozhledu. Cílem festivalu je také uvádět koncertní kytaru v krásném a inspirativním prostředí do povědomí jak regionální, tak mezinárodní hudební veřejnosti. Znamená to obohacení nejen místního mikulovského, ale i celorepublikového a mezinárodního kulturního dění. Dalším důležitým cílem festivalu je umožnit nastupující umělecké generaci profesionální pódiovou praxi, neboť vystoupení před odbornou veřejností pod vedením špičkových uměleckých osobností je jedinečnou a cennou zkušeností pro další profesionální kariéru.

Festival bude v roce 2024 již tradičně probíhat ve dvou rovinách. První je určena zejména aktivním účastníkům festivalu a jejím obsahem je především výuka v tzv. mistrovských třídách (denně od 9.00 do 12.30 hodin), které vedou renomovaní pedagogové, působící zpravidla na zahraničních vysokých uměleckých školách a univerzitách. V odpoledních hodinách budou probíhat zkoušky kytarového orchestru, složeného z účastníků festivalu, semináře a přednášky s kytarovou tématikou či prodejní výstavy mistrovských kytar a příslušenství, hudebnin, knižních publikací a hudebních CD a DVD (vše v objektu Gymnázia Mikulov, Komenského 7).

Druhá, veřejná rovina festivalu, bude tvořena desíti koncerty v prostorách mikulovského zámku, na kterých se publiku představí špičkoví kytaristé z řady zemí světa. K vystoupení v roce 2024 jsou pozváni: Aniello Desiderio (Itálie) & Zoran Dukić (Chorvatsko), Pavel Steidl (ČR), Sylvain Luc (Francie), Nigel North (Velká Británie), Enrica & Laura Savigni (Itálie), Michael „Kosho“ Koschorreck & Daniel Stelter (Německo), Marco Piperno (Itálie), Marco De Biasi (Itálie), Kytarový orchestr Konzervatoře České Budějovice, dir. Klára Ferenczi a František Lukáš (ČR). Odpolední koncerty budou patřit účastníkům festivalu a také kytarovému orchestru složeného z účastníků festivalu.

Na festival každoročně přijíždí kolem 120 aktivních účastníků především z řad posluchačů konzervatoří, vysokých hudebních škol a univerzit, jsou mezi nimi ale také učitelé základních uměleckých škol a konzervatoří či amatérští zájemci z ČR i ze zahraničí. Celkový součet návštěvníků koncertů, kteří se do Mikulova sjíždějí z celé republiky, dosahuje cca 2000 osob.

 

O kytarovém červenci v Mikulově s Petrou Poláčkovou a Milošem Šírem

https://www.casopisharmonie.cz/rozhovory/o-kytarovem-cervenci-v-mikulove-s-petrou-polackovou-a-milosem-sirem.html

 

Čtvrt století kytarového festivalu v Mikulově z archivu vzpomínek jeho zakladatelů

https://www.rmm.cz/regiom/2011/vrr_kytar.pdf

 

Kytarový festival Mikulov: Poznejte svět klasické kytarové hudby a jeho přední představitele

https://blog.givt.cz/2022/07/03/kytarovy-festival-mikulov-poznejte-svet-klasicke-kytarove-hudby-a-jeho-predni-predstavitele/

 

V Mikulově zahrála první dáma klasické kytary Anabel Montesinos

https://www.klasikaplus.cz/reflexe-2/item/10013-v-mikulove-zahrala-prvni-dama-klasicke-kytary-anabel-montesinos

 

Kytarový festival Mikulov opět nabídne světová esa

https://www.novinky.cz/clanek/vase-zpravy-kytarovy-festival-mikulov-opet-nabidne-svetova-esa-40164730

 

V Mikulově začal Kytarový festival

https://operaplus.cz/mikulove-zacal-kytarovy-festival/


Brána kytaristů do Evropy

https://www.casopisharmonie.cz/rozhovory/brana-kytaristu-do-evropy.html

 

Mezinárodní kytarový festival Mikulov 2009

https://www.casopisharmonie.cz/kritiky/mezinarodni-kytarovy-festival-mikulov-2009.html

 

Zámek v Mikulově ovládne kytarový festival

https://www.tyden.cz/rubriky/kultura/hudba/letni-festivaly/zamek-v-mikulove-ovladne-kytarovy-festival_487948.html

 

Tamtam - Kytarový festival Mikulov

https://decko.ceskatelevize.cz/video/i707932

 

Kontakt

(CZ, EN, IT)

team@gfmikulov.com
+420 602 739 445

(CZ, EN, DE, IT)

team@gfmikulov.com
+43 680 322 7560

ubytování

team@gfmikulov.com
+420 608 243 806

výstava kytar

t.honek@seznam.cz
+420 737 431 414

sponzoři a partneři

team@gfmikulov.com

team@gfmikulov.com
+420 728 248 818

team@gfmikulov.com

team@gfmikulov.com

web developer

parizek.petr@itechs.cz

design a sazba, web designer

jan@studiocabinet.com

nahrávání a mastering

zdedvor@email.cz